2008 © MeerBoeren
   Lidmaatschap    Contact    Links
Vereniging MeerBoeren
Haarlemmermeer

Postus 252
2150 AG  Nieuw Vennep
info@MeerBoeren.nl
Home.Over MeerBoeren.Streekproducten.Landbouw en Zorg.Boerderijeducatie.Duurzame Energie.Groenbeheer.Buurderij.
Een steenuilenkast
op uw bedrijf?
Lees meer...

Gezocht...

Mensen die de oorlog hebben meegemaakt.

Lees meer...

Boerderij Educatie

Boerderijeducatie

Weten onze kinderen nog wel waar het voedsel dat zij dagelijks op hun bord krijgen vandaan komt?

Bijna al het voedsel wat wij dagelijks eten vindt zijn oorsprong op de boerderij. Melk komt van de koe, brood wordt gemaakt van graan en suiker komt van de suikerbiet, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Door de toenemende verstedelijking van de Haarlemmermeerpolder is het ook voor de kinderen van de Haarlemmermeerse basisscholen van belang geworden dat zij leren waar hun voedsel vandaan komt.

En waar kunnen kinderen beter leren waar hun eten vandaan komt dan op de boerderij zelf? Binnen de gemeente Haarlemmermeer zijn een aantal boerderijen waar scholen voor een educatief lesprogramma terecht kunnen. De programma’s verschillen per boerderij en kunnen variëren van een bezoek van 1.5 uur tot een bezoek v an 4 uur.

Neem contact op met de boerderij van uw keuze en zij kunnen u alle informatie geven over deze programma’s.

 

De boerderijen

Biologisch tuinbouwbedrijf “De Landyn”

Spieringweg 1228 in Zwaanshoek                          

0252-522142  of

delandyn@hotmail.com   www.delandyn.nl

De Landyn is gespecialiceerd in biologische teelt.

Kom erachter hoe een slazaadje zich bijvoorbeeld ontwikkeld tot een mooie krop sla? De groenten worden samen met de kinderen geplant, verzorgd en geoogst.

Met de zelf geoogste groenten kan een lunch worden bereid.

 

Fortboerderij Dijkzicht

Van Boerderij tot BigMekker  

(wat je dichtbij haalt is lekker)

Boer Bos, Aalsmeerderdijk 460 in Aalsmeerderbrug

paulbos@telfort.nl       www.boerbos.nl

 

‘Zien en ervaren wat er allemaal nodig is om een lekker broodje BigMac te kunnen eten’. Kijk rond op onze boerderij, maak kennis met het land en met de schaapskudde, verzamel in de moestuin ingrediënten voor de lunch en met elkaar gaan we een heerlijke lamsburger bakken. Eigenlijk is het een soort ontdekkingsreis naar hoe een BigMekker wordt gemaakt

 

De Elisabeth-Hoeve

Van Aardappel tot Patat    

Jan en Ben Ham, Hoofdweg 1379 te Nieuw-Vennep

info@elisabeth-hoeve.nl    www.elisabeth-hoeve.nl

 

Tijdens het bezoek staat de

“aardappel” centraal.

Natuurlijk maken de kinderen ook

kennis met de andere gewassen. Hoe

zien ze eruit? Hoe proeven ze? Hoe

ruiken ze? En wat wordt er zoal van

gemaakt?

Afhankelijk van het seizoen kunnen

de kinderen zelf planten of oogsten.

Wat voor machines  gebruikt een

boer en waar bewaart hij de geoogste

producten? En natuurlijk worden van

de aardappelen heerlijke patatjes gebakken.

Ook andere programma’s zijn mogelijk. Kijk op onze website voor meer informatie.

Hoeve ‘t Groene Hart

Van Grond tot Mond                                       

(bij ‘t Groene Hart maak je een goede start)

Fam. Roubos, Kaagweg 50 te Abbenes                                               

0252-672519 of tearoubos@hotmail.com                   

 

Bijna alles wat je eet, groeit in het land van hoeve “’t Groene Hart”.  Wij telen aardappelen, tarwe, suikerbieten, graszaad en uien. Het ligt eraan, wanneer het bezoek plaatsvindt, maar tussen april en oktober groeien de gewassen op het land. We gaan het land op en leggen daar uit hoe iets gezaaid of gepoot is en hoe het wordt geoogst. Wij laten  de zaden en het “pootgoed” zien, ruiken en voelen, zodat de kinderen ervaren wat er in de grond gestopt wordt en wat er dan later uit komt. In de winter is het land leeg, maar de schuur ligt dan vol met aardappelen en uien. Ook bakken we samen met de kinderen heerlijke chips van onze eigen aardappelen.

 

Hoeve de Vogel

Van Graan tot Brood

Marianne van Arkel, Rijnlanderweg 916 te Hoofddorp mariannevanarkel@yahoo.co.uk   www.hoevedevogel.nl

 

De kinderen onderzoeken en ervaren het traject van plant op het land tot het eten op je bord. We kijken bij de gewassen op de akkers. De kinderen malen zelf het graan, kneden het deeg en bakken hun eigen broodje. Daarna is het heerlijk smullen.

Ook kunnen de kinderen afhankelijk van het seizoen, in de groentetuin zaaien, wieden en oogsten, of bessen en bramen plukken, noten oogsten in het hazelnotenbos en eieren rapen.


Hoeve Vredestein

Akkerbouw en Bloementeelt

Fam. Kroon, Hoofdweg 1545 te Abbenes

vredestein@planet.nl

 

Waar komt ons voedsel vandaan?

Wat groeit er rondom de boerderij?

 

In september en oktober kan het programma worden aangepast met een gedeelte over pompoenen.

Hoe groeien deze, wat voor soorten en kleuren zijn er zoal. Hoe gaat het oogsten in zijn werk. Het uitstallen van de pompoenen en bakjes opmaken. Dit zijn werkzaamheden waar de kinderen zelf aan mee kunnen helpen.

Tijdens het bezoek gaan de kinderen actief aan de slag met opdrachten en staat de beleving van de kinderen centraal.

Kijken, Voelen,en Ruiken “BELEVEND LEREN”.

 

 

Boerderij Munsterman

Akkerbouwbedrijf    

Fam. Munsterman, Weteringweg 3 te Leimuiderbrug

smunsterman@zonnet.nl

 

Bij een bezoek aan onze boerderij kom je van alles te weten

over het boerenleven niet alleen het heden maar ook

het verleden komt aan bod.

Op de boerderij worden allerlei gewassen geteeld die allemaal als basis dienen voor ons dagelijks voedsel. Hoe worden deze gewassen geteeld. Wat gebeurt voordat er geoogst kan worden?  Hoe gaat het oogsten van de verschillende gewassen eigenlijk in z’n werk?

Welke machines heb je daarvoor nodig en waarom is het weer zo belangrijk voor een boer?

Allemaal vragen waar we antwoord op gaan geven tijdens het bezoek.

En dat niet alleen, de kinderen gaan ook daadwerkelijk beleven hoe het er op de boerderij aan toe gaat. Dus trek je laarzen aan en kom op de boerderij!